המרווה המרושתת או בשמה המדעי Salvia sclarea. שייכת למשפחת השפתניים. המרווה המרושתת היא עשב רב שנתי (לפעמים חד שנתי), צמח נדיר, אשר תפוצתו מרוכזת בעיקר בבתה של צפון הארץ. המרווה המרושתת מגיעה לגובה של 30-40 ס"מ. עליה הגדולים מדיפים ריח מאוד נעים ורענן.
עלה אליפסי מעוגל, לא מחולק, משונן קלות בשיניים מעוגלות רדודות בעל גוון תכלת בהיר נוטה ללבן. הגביע פעמוני, הכותרת יפה, גדולה, אורכה כ 25 מ"מ. בעל גוון תכלת, ורוד או לבן. פרח המרווה דו-שפתני בעל 4 אבקנים, עלים נגדיים וגבעול מרובע בעל ריח חריף. הפרח עצמו בעל 2 אבקנים בלבד, אולם האבקנים גדולים ולכל אחד מהם תפקיד שונה: האחד, התחתון, משמש מִדְרָך לחרק במנגנון ההאבקה: בדרכו אל הצוף שבפרח נאלץ החרק לדרוך על הזרוע התחתונה, וזו מפעילה כמנוף את הזרוע העליונה, כך שזו מתכופפת וזורה באופן פעיל אבקה על גבו של החרק.
צמח המרווה המרושתת פורח בחודשי מאי ויוני.
תיאורים של שימושיו הרפואיים של צמח המרווה מופיעים כבר בכתביו של תאופרסטוס במאה ה- 4 לפנה"ס. תאופרסטוס היה פילוסוף יווני בשנים 371 – 287 לפנה"ס, תלמידו ויורשו של אריסטו. כאשר בנוסף לפילוסופיה התעניין בבוטניקה, פיזיקה, גאולוגיה, אתיקה ומטאפיזיקה. המרווה המרושתת היא נכס מרפאים, משמשת בתעשיית המזון כתוסף טעם, לשימוש נרחב בקינוחים קפואים חלב, ממתקים, מאפים וכו'. משפחת המרווה המרושתת משמשת גם בתעשיית הקוסמטיקה. המרווה המרושתת יעילה לכאבי בטן עוויתיים ומשמשת לקשיי עיכול. מרתח של הצמח נחשב יעיל בכל תלונה של העיניים.
במאמר זה אני רוצה דווקא לספר על יתרונותיו של צמח המרווה המרושתת בייצור אומגה 3. נושא זה נחקר ונתמך באקדמיה הרפואית. גילוי זן המרווה המרושתת (מתוך 2400 זני מרווה) ומיצוי שמנה הנדיר התגלו לאחר מחקר בן כ- 7 שנים שבוצע על ידי צוות חוקרים בראשותו של ד"ר נתיב דודאי, ממובילי הפרויקט בתחום הגנטיקה של צמחי ארץ ישראל במכון הוולקני, המשמש כגוף המחקר והפיתוח של משרד החקלאות של מדינת ישראל. בשנת 1990 הם יצאו למשימה שאפתנית – לגלות מקור חדש של אומגה 3. במסגרת עבודת המחקר שנמשכה למעלה מעשור, הם סרקו את מאגר הגנים של אלפי צמחים מאזור הים התיכון וגילו כי בזן מסוים של מרווה – המרווה המרושתת (Salvia Sclarea) יש ריכוז גבוה של אומגה 3 ובנוסף עוד מגוון תכונות מבטיחות. כידוע לכולנו, חומצת השומן אומגה 3 חיונית לגוף האדם ומומלצת ע"י כל הרופאים כיום לכלל אוכלוסיית העולם. השמן נהפך להיות נושא לשיחה ומחקר במסדרונות בתי חולים לאחר שרופאים עומדים נפעמים לאור תוצאות בדיקות לפני ואחרי השימוש בשמן המרווה המרושתת. לאחר שניתחו את התוצאות, גילוי החוקרים להפתעתם ששמן המרווה המרושתת מאגד בתוכו בצורה נדירה שלל תוכנות מובנות שהופכות אותו למקור האומגה 3 היעיל ביותר שמוכר היום למדע. בנוסף לכך, גילו החוקרים ששמן המרווה המרושתת הוא המקור היציב ביותר של אומגה 3 בטבע! תגלית מרעישה זו הניעה את
החוקרים להמשיך ולחקור את שמן המרווה לעומק בצורה מקיפה. אלו הם רק כמה גילויים שהרופאים גילו: שמן המרווה המרושתת עמיד, ללא מקרר, כשנתיים ימים. בנוסף, שמן המרווה המרושתת מכיל את האומגה 3 הצמחית, ה ALA, שהיא חומר המוצא לאומגה 3 הימי ( EPA ו DHA ), ומי שצורך את שמן המרווה המרושתת מקבל למעשה את 3 הסוגים הפעילים והנחוצים לגוף של האומגה 3. ה ALA הינו הסוג היחיד של אומגה 3, שעובר בצורה משמעותית דרך חבל הטבור לעובר. האומגה 3 חיוני להתפתחות מוח העובר במהלך ההיריון. ה ALA הינו הסוג היחיד של אומגה 3, שעובר בצורה משמעותית בחלב אם. פרומולות לתינוקות מחויבות לשים אומגה 3מסוג ALA ולא מהסוג הימי. מדוע לא מהסוג הימי? לעומת שמנים צמחיים המופקים בדרך טבעית, שמן הדגים מופק בתהליך כימי ארוך, כולל טמפרטורות גבוהות (שמן זרעי המרווה המרושתת, מופק בכבישה קרה בלבד). בעיה נוספת עם שמן דגים היא הזיהום הרב הנמצא בהם כדוגמת כספית, ניקל וקדמיום. מרבית הרעלים מצטברים ברקמת השומן של הדג. דגים בין השאר דואגים לנקיון האוקיינוסים מרעלים והם סופחים אליהם רעלים כגון דיוקסין, PCB ועוד. אמנם היצרנים השונים דואגים לנקות את הדגים מכמה שיותר זוהמה ורעלים אבל מאחר ואין 100% נקיון אנו צורכים זאת בעצמנו יום יום וזה מצטבר בגוף. בנוסף, לאומגה 3 קיימות כמה חומצות שומן ורק חלק מהן נמצאות בשמן דגים. חומצות השומן המרכיבות את האומגה 3 הן ALA,EPA ו DHA. בשמן דגים נמצא רק את ה EPA וה DHA ואילו את ה ALA לא נקבל. שמנים צמחיים, כלומר שמן מצמח המרווה אינו מכיל רעלנים כלל כגון דיוקסינים PCBs ותוצרי נפט, שנמצאו ברוב תוספי האומגה 3 האיכותיים המופקים מדגים. מחקרים רבים מראים שגוף האדם יודע להמיר את ה ALA לחומצות השומן EPA וה DHA ואף להחליט על רמת ההמרה לפי הצורך. מה שאומר שבצריכת אומגה 3 מהצומח נקבל את כל שלושת חומצות השומן גם יחד. כל זה עוד לפני שהזכרנו את ענין הטעם והריח שיש בשמן דגים ולא נמצא במקור צמחי, ענין האקולוגיה הנפגעת מה שלא קורה בצריכת אומגה 3 מהצומח. להפקת אומגה 3 מדגים, כמו לצריכת דגים בכלל, יש השפעה שלילית על האקולוגיה- דגי הטונה נמצאים בסכנת הכחדה. צריכת אומגה 3 המבוסס על שמן זרעי המרווה המרושתת, אינו פוגע באקולוגיה ואינו מעמיד את בעלי החיים באוקיינוסים בסכנת הכחדה. עוד סיבה המוכיחה כי שמן מזרעי המרווה יעיל יותר היא שאומגה 3 המופק מדגים משפיע על דילול הדם. לכן חולים שלוקחים תרופות לדילול דם כגון אספירין מוגבלים במינון האומגה 3 אותו הם יכולים לקחת מחשש לדילול דם מוגבר ויצירת דימומים ואלו הנוטלים קומדין, פלביקס ותרופות דומות, מנועים מלצרוך את האומגה הדגית על אף יתרונותיה במחלות כלי דם ולב. שמן זרעי המרווה המרושתת אינו גורם לדילול הדם ולכם מתאים גם לחולי לב ו/ או לאנשים הצורכים תרופות לדילול דם (אלו הם האנשים שזקוקים לאומגה 3 בקדימות לכולם).
עוד עובדה המראה את יעילותו של צמח המרווה המרושתת היא שבניגוד לאומגה 3 שמופק מדגים, שמן זרעי המרווה מתאים גם לצמחונים וטבעונים, שלא יצרכו שמן המופק מדגים, בנוסף, דגים ופשתן מכילים אלרגנים. יש אנשים שרגישים למזונות אלו. שמן זרעי המרווה אינו מכיל אלרגנים משום סוג שהוא. יעילותו של שמן זרעי המרווה המרושתת אינו מסתכם בכך. שמן זרעי המרווה המרושתת הינו המקור המרוכז ביותר לפיטוסטרולים. מולקולות שמורידות את רמות הכולסטרול הרע בדם. שמן המרווה מכיל יותר מ-9 סוגים שונים של פיטוסטרולים בריכוזים פעילים וסינרגיסטיים. השמן מכיל בנוסף ל %50 ויותר של אומגה 3 ( הריכוז הגבוהה ביותר בטבע), גם %25 אומגה 9 שמועיל לזיכרון (הרכיב הפעיל בשמן זית) וכן עוד כ 124 חומרים פעילים בעלי השפעה בריאותית נדירה המוכחת מחקרית שנתגלו בשמן. כמו כן, כמו שכתבתי באתר שלנו – זרעים מציון, בין החומרים הנוספים שניתן למצוא בשמן המרווה הוא קו אנזים Q10 הטבעי. זהו נוגד חמצון תוך תאי, רב עוצמה וחומר שחיוני לתפקוד תקין של שריר הלב, כמו כן הוא מכיל את הסקלראול – נוגד חמצון נדיר ועוצמתי מאוד בטבע, עושה אפופטוזיס (השמדה עצמית) לתאים סרטניים מסוימים וכן לטפילים רבים.
בהיותו צמח מרפא, שמן זרעי מרווה מרושתת, מכיל חומרים רבים הידועים כנוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים), חומרים אנטי דלקתיים עוצמתיים, אנטי ויראלים, אנטי בקטריאלים ואנטי פיטרייתיים, הם אלו כביכול שמקנים לשמן זרעי המרווה את היציבות הנדירה שלו וטווח פעולותיו. שמן זרעי מרווה מרושתת בטוח לשימוש לכל קבוצות הגיל ומומלץ לנשים הרות ומניקות כאחד. המרווה המרושתת בהיותה המקור היציב ביותר לאומגה 3 שנמצא עד כה בטבע, נמצאה בעלת השפעה אנטי דלקתית חזקה במיוחד ולכן גורמת להטבה משמעותית ברוב המחלות להן יש מרכיב דלקתי (כמעט לכל המחלות). נזלת כרונית, סינוסיטיס כרונית, דלקות פרקים, מחלות עור, לופוס, פיברומיאלגיה, אסטמה ועוד.
בשנים 2005-2006 החלו היזמים בתהליכים מסחריים לשילוב שמן המרווה במזון, היזמים בחרו בשילוב אומגה 3 במזון בגלל התכונה היוצאת דופן של שמן המרווה שהתגלתה שהוא אינו מתחמצן גם לאחר מעבר של תהליכי ייצור כמו פיסטור או אקסטרוזיה ומפגין יציבות יוצאת דופן כמקור האומגה 3 הטבעי היציב ביותר בטבע. לכן, בשנת 2006 לראשונה שולב שמן המרווה במוצר שוקו לילדים, חטיפי שוקולד, ממרחים, לחמים ודגנים. בשנת 2008 החל להימכר שמן המרווה כתוסף תזונה בקפסולות ובשמן תחת מותג שיווקי פרטי, המכירות היו הצלחה מסחררת ובשנת 2012 נחשב שמן המרווה כתוסף האומגה 3 המבוקש בישראל! עוד לפני כן, בשנת 2011, נשיא המדינה דאז – שמעון פרס התארח במכון הוולקני שם הוצג לראווה פרוייקט המרווה המרושתת.