fbpx

סגולות הסירה הקוצנית

סירה קוצנית או בשמה המדעי Sarcopoterium spinosum, היא בן שיח רב שנתי ממשפחת הורדיים. הערבים קוראים לו נטש. השיח נמוך, מגיע עד לגובה של כ-40 ס"מ (לכן הוא בן שיח), ענפיו קוצניים וצפופים. צמח הסירה הקוצנית, כפי שמסופר באתר זרעים מציון, מאפיין יותר מכל את תצורת הנוף של הבתה הימתיכונית, הכוללת גם את המדבריות. צמח הסירה הקוצנית אוהב אור בכמות גדולה ולכן נדיר למצוא אותו בחורשים. העלים מנוצים לאונות משוננות, קטנים, קירחים בעלי גוון ירוק כהה בצידם העליון ולבן בצידם התחתון. בסתיו מלבלבים ענפים ירוקים מחיקי הקוצים החומים, הם מסתעפים לשני פיצולים ולקראת הקיץ הופכים לקוצים ומתעצים. הקוצים אינם אלא קצות ענפים, והם ניכרים בהסתעפותם הדו-קרנית.

הפרחים של הסירה הקוצנית זעירים, חסרי כותרת, עם 4 עלי גביע ושחלה תחתית. הם ערוכים בתפרחות קטנות דמויות שיבולת בקצות ענפים. הצלקות האדמות הן שמקנות את הצבע לתפרחת הנקבית כולה. הפרחים הזכריים ערוכים מתחתם, לכל פרח 10– 30 אבקנים ארוכים בצבע צהוב חיוור, המתנדנדים ברוח לפזר את אבקתם. לצמח הסירה הקוצנית אין כלל צוף. ההאבקה מתבצעת בעזרת הרוח. הפרי מבשיל במאי ונותר זמן רב על הצמח. הפרי ספוגי, כדורי, קוטרו 4 מ"מ, בראשו 4 עלי הגביע, צורתו כצורת סיר קטן ("כקול הסירים תחת הסיר", קוהלת ז, ו)., ואולי זה מקור השם של הצמח כאשר צבע הפרי משתנה מירוק לאדום ולחום.

בימי המשנה והתלמוד הכירו גם בסגולותיו הרפואיות של צמח הסירה הקוצנית. הספרות התלמודית מתארת, למשל, שימוש בקוצים של הסירה לריפוי שחין, שהוא שם כללי למחלות עור. אנשי התקופה השתמשו בקוצי הצמח כדי להסיר חלקים נגועים בעורם. רופא יווני בשם דיוסקורידס (במאה הראשונה לספירה) כתב של שיקוי שהכינו מעלי הצמח כדי לטפל בחולים הסובלים משלשול או מכאבי אוזניים ועיניים.

ציון סימן טוב מכרם מהר"ל שגדל והתחנך לאהבת החי והצומח, גדל עם עדות מעורבות, למד מהערבים והבדווים שחיו סביבו על צמח הסירה הקוצנית וכיצד הוא עוזר בריפוי ואף ישנם כפרים ערביים המשתמשים בו עד היום כחומר הסקה. עוד בילדותו שמע מהם, כיצד מרתח של שורשי וענפי הצמח יעיל בהורדת סוכר גבוה. שכנתו שהייתה מתעייפת יתר על המידה בימים חמים, הייתה נוהגת לשתות את המיצוי של שורשי וענפי הצמח, נחה מעט וכבר הייתה מרגישה טוב אחרי כמה דקות. פורסם בין היתר, שסטודנטים מאריאל ביצעו מחקרים לפני כשנה על הסירה הקוצנית והם אכן הגיעו למסקנות דומות בנוגע לצמח הסירה הקוצנית.

ממחקרים נוספים שבוצעו במעבדות בארה"ב, כדי לקבוע את היעילות של תמצית הסירה הקוצנית כסוכן אנביוטי במבחנה ובחי. החומרים והשיטות היו כדלקמן: RINM הלבלב תאי בטא, L6 מיוטובים, 3T3-L1 אדיפוציטים ו- AML-12 hepatocytes טופלו עם תמצית מימית משורשי הסירה הקוצנית (0.001-10mg/ml). המחקרים בוצעו על עכברים שקיבלו מנה בודדת של התמצית. התמצית ניתנה במשך כמה שבועות. IPGTT בוצע, ואינסולין פלזמה, FFA, צריכת המזון ומשקל הגוף נמדדו. חסר באינסולין או ירידה בתגובה אליו, מביאים לעלייה ברמת הגלוקוז בדם, שבעקבותיה עלולים החולים לפתח סיבוכים קשים כמו עיוורון, מחלות לב וכלי דם, מחלות כליות ועוד מספר מחלות קשות.

סרקופוטריום ספינוזום (סירה קוצנית) חילצה והגדילה את הבסיס ואת גלוקוז / forskolin- המושרה הפרשת אינסולין בתאי RINM, והגדלת כדאיות התא. תמצית lipolysis מעכבת ב 3T3-L1 אדיפוציטים, וגלוקוז המושרה בספיגה בתאים אלה, כמו גם AML-12 hepatocytes ו L6 מיוטוב. GSK3 זרחן ביתא היה גם המושרה L6 מיוטוב, דבר המצביע על גדל הגליקוגן בסינתזה. ממצאים אלו הראו ששתייה של תמצית סירה קוצנית במקום מים מנעה את התפתחות הסוכרת בעכברים. החוקרים מצאו גם, ששתייה של התמצית מפחיתה את כמויות המזון שצורכים העכברים ותורמת להפחתת משקלם, הרי שהשמנת יתר מקושרת באופן ישיר לפיתוח התנגדות לאינסולין, ולסוכרת.

המסקנות: בחילוץ המיצוי מהשורשי וענפי הסירה הקוצנית יש השפעות המחקות את אלה של האינסולין וניתן לספק את הבסיס לפעילות אנטיביוטית של התמצית. כיום מחפשים החוקרים את החומרים הפעילים בתמצית, כאשר תקוותם היא למצוא טיפול תרופתי על בסיס טבעי למחלת הסוכרת.

מידע נוסף אודות סגולות הסירה הקוצנית ניתן למצוא אצלנו באתר זרעים מציון. ניתן לקנות אצלנו זרעים של סירה קוצנית, שורשים וענפים וכמעט את כל זרעי וצמחי הבר של ארץ ישראל.

כלי נגישות

Powered by - Wemake

Scroll to Top
0
הסל שלך
  • No products in the cart.