פרויקטי הצלה ושיקום נופי - צפון הארץ
חברת זרעים מציון המתמחה בגידול ושימור צמחי הבר של ארץ ישראל, מבצעים עבודות הצלה ושיקום נופי לפרויקטים בפיתוח. באופן מקצועי ובפיקוח רשות הטבע והגנים, אנו מוציאים את הגיאופיטים מהתוואי ומעבירים אותם לשימור בשטחים החקלאיים במושב כרם מהר"ל. לאחר סיום עבודות הפיתוח, בהנחיית רט"ג, אנו משיבים את הצמחייה לאזור הפרויקט.
במידה ואתם נדרשים לבצע עבודות הצלה ושיקום נופי, אנא צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם!
נהריה - הקמת טיילת לכיוון צפון ועבודות הצלה
באביב 2019 פנו אלינו לבצע עבודות הצלה באזור חוף נהרייה שם מקימים כיום טיילת לכיוון ראש הניקרה. הגענו לשטח בחודש מרץ ונדהמנו לגלות כמויות עצומות של צמחי חוף, חלקם אף נדיריים ביותר. הבצלים של חבצלות החוף היו טמונים כל כך עמוק בתוך החול שהיינו צריכים לשכור טרקטור כדי להעתיקם מתוואי הפרוייקט.
הצלנו מרצועה צרה ברוחב של 6 מטרים לכל היותר כמות עצומה של צמחי חוף- מעל 16,000 פריטים של חבצלות חוף, עדעד החוף, תגית החוף, חרחיבנה חופית ועוד. כל המינים הועתקו באותו היום לשטח סמוך וכיום ניתן לראות שהקליטה שלהם בשטח החדש היא מהגבוהות שראינו.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט נהריה – הקמת טיילת לכיוון צפון – עבודות הצלה:
מלכישוע - סקר גיאופיטים, עבודות הצלה ואירוע הצלה עם הקהילה
בתחילת שנת 2018 פנו אלינו מהמועצה המקומית עמק המעיינות בבקשה לביצוע סקר גיאופיטים בשטח באזור מלכישוע בו הולכים לבצע הרחבה ולבנות מעל 120 יחידות דיור על שטח בגודל של כ-50 דונם. בסביבות חודש מרץ 2018 הגענו לשטח וביצענו סקר מקיף המציין את מקבצי צמחי הבר בשטח.
להפתעתנו התגלו בשטח מעל 18,000 גיאופיטים מסוגים שונים חלקן נדירים מאוד כמו גביעונית הלבנון, צבעוני ההרים, דבורנית צהובה, בן סחלב ביצני ועוד. רשות הטבע והגנים קיבלה מאיתנו את הרשימה והוציאה היתר לעבודות הצלה בשטח. הגענו לשטח בליווי ופיקוח רשות הטבע והגנים והעתקנו את המינים לשמורה מוגדרת באזור.
לאחר שהוצאנו את המינים שרשות הטבע והגנים דרשה שנעתיק החלטנו יחד עם חברי המועצה האזורית עמק המעיינות לתכנן אירוע הצלה יחד עם כל הקהילה (בפיקוח רט"ג) בו ננסה להציל כמה שיותר גיאופיטים מהשטח. ההיענות הייתה גדולה ומבורכת, הגיעו תושבים מכל הגילאים והאירוע אף סוקר בעיתון "ישראל היום". סה"כ אנו מעריכים שהעתקנו כ10,000 גיאופיטים מהשטח שנשתלו יחד עם חברי הקהילה באזור תחנות הרוח שבגילבוע.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט מלכישוע – סקר גיאופיטים, עבודות הצלה ואירוע הצלה עם הקהילה:
זכרון יעקב - הצלה עם הקהילה
בספטמבר 2018 פנו אלינו ממועצת זכרון יעקב לגבי פרויקט שעושים במועצה שנקרא "פארק היין". השטח שוחרר לקבלן ולאחר קבלת אישורים מתאימים מרשות הטבע והגנים הגענו אנחנו לשטח עם צוות פועלים והתחלנו בעבודות ההצלה.
הצלנו עשרות אלפי פקעות של צמחי בר ממינים שונים ובט"ו בשבט האחרון (2019) נשתלו יחד עם הקהילה מעל 10,000 פקעות ברחבי זכרון יעקב שכל הקהילה תהנה מהם בשנים הבאות.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט זכרון יעקב – הצלה עם הקהילה:
שכונת שמעון פרס במעלות - עבודות הצלה והצלה עם הקהילה
בעיר מעלות, באזור אגם מונפורט מקימים שכונה חדשה- שכונת שמעון פרס. השכונה צפוייה להתפרש על שטח בגודל 400 דונם. אנחנו הגענו עם צוות העובדים לשטח בחודש אפריל והצלנו משם מעל 60,000 גיאופיטים- כלניות, רקפות, סחלבי בר שונים, גביעונית הלבנון, שנק החורש, חצבים ועוד.
המינים הועתקו למבצר יחיעם ולשצפ"ים שונים במעלות.
לאחר כשבועיים של עבודות הצלה הגיע יום אחד מיוחד במינו – יום של גישור בין עולמות: נפגשנו עם קבוצה של מתנדבים מגרמניה שהגיעו למכללה האקולוגית במעלות, הסברנו להם על צמחי הבר ושתלנו יחד איתם אלפי פקעות ובצלים במכללה.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט שכונת שמעון פרס במעלות – עבודות הצלה והצלה עם הקהילה:
פרויקט הצלה ושיקום נופי - רכבת עכו כרמיאל
בשנת 2011 החלו לבנות בפרויקט רכבת העמק את הקטע שיחבר בין חיפה לבית שאן (ובהמשך גם יתחבר לאזור ירדן). בתחילת הפרויקט אספנו מתוואי הרכבת את פקעות הבר ואת הזרעים המקומיים בכל אזור לאורך המסילה העתידית לפני שהדחפורים התחילו לחפור את התוואי.
הצלנו מינים כגון: רקפות, חצבים, כלניות, נוריות, נרקיסים, סחלבים, עירית גדולה, נורית הלב (צמח נדיר מאוד), אירוס הביצות (צמח נדיר), בן חצב יקינטוני, נץ חלב, סתוונית היורה, לוף ארץ ישראלי, אחילוף הגליל ועוד. בנוסף, היו לאורך התוואי צמחי מים נדירים כמו עדעד הביצות, אשבל הביצות, מיני גומא נדירים ועוד שהעתקנו והשבנו למקומם בסיום הפרויקט.
החל משנת 2013 התחלנו להחזיר את הצמחים (ששימרנו בנתיים בשטח שלנו במשק) לכל אורך הפרויקט מאזור נשר ועד בית שאן. לכל קטע בפרויקט שביצענו קיבלנו תוכנית שיקום והתחלנו בעבודות השיקום הנופי.
באזור כרמיאל שתלנו בכניסה לכרמיאל חצבים, בן חצב יקינטוני, כלניות, עירית גדולה ורקפות שאספנו בעבר מאותו שטח בדיוק. בנוסף, זרענו בשטח מינים של פרחים חד שנתיים (כמו: ציפורנית מצרית, כרמלית נאה, פרג, רכפה לבנה, מיני מרוות ועוד) שיעזרו "לסגור" את השטח ולתת מראה טבעי ומרהיב.
באזור נהלל סיפקנו פלאגים (שתילים קטנים) שאותם שתל קבלן הגינון לפי תוכנית שקיבל מהמתכנן לאורך המסילה. שתלנו גם מיני פקעות רבים וזרענו זרעי בר שאספנו מאותו אזור.
באזור עין חרוד (בית שאן) שתלנו כמות גדולה של פקעות בר שנאספו מהאזור וזרענו בצמחי בר את המדרונות של הרכב כדי למנוע את סחף האדמה שיכול להיגרם בעקבות הגשמים. גם שם סיפקנו כמויות גדולות מאוד של פלאגים וצמחי מים רבים שהעתקנו מהאזור.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט ההצלה והשיקום הנופי של קו רכבת עכו – כרמיאל:
צפת - סקר גיאופיטים 2012
פרויקט שכונה חדשה מערבית לצפת. בשנת 2012 עלתה החלטה להקים שכונה חדשה מערבי לעיר צפת. אנחנו הוזמנו לעשות סקר גיאופיטים לאורך תוואי הפרויקט. סקר גיאופיטים הוא סקר שמבוצע בדרך כלל ע"י אגרונום מוסמך ומטרתו למפות את סוגי הצמחים בשטח בעיקר את המינים המוגנים.
לפני כל פרויקט מבצעים סקר כזה ומעבירים אותו לקבלן הביצוע שמקבל את עבודת ההצלה בשטח. כך הקבלן יודע היכן המוקדים העיקריים של הגיאופיטים והצמחים המוגנים והנדירים שיש בשטח.
בדרך כלל הסקר מתבצע בחודשי הפריחה של צמחי הבר (אוקטובר-מרץ) כדי שהסוקר יוכל לזהות את המינים, כשגיאופיטים נכנסים לתקופת התרדמה לא ניתן לזהותם משום שהם נמצאים מתחת לקרקע. משרד השיכון והבינוי פנה אלינו כדי שנבצע את הסקר לאחר ששמעו על נסיונינו הרב והידע העצום שיש לציון על צמחי הבר. ביצענו את הסקר ביחד עם מודד מוסמך.
בסקר התגלו בשטח מינים מיוחדים ונדירים מאוד כמו 'גביעונית הלבנון' בכמויות גדולות מאוד, וגם מינים סטנדרטים יותר (אך מוגנים) כמו נוריות, נרקיסים, חצבים, רקפות, צבעוני ההרים, דודאים ועוד.
לבסוף הוחלט לא לבצע את הפרויקט עקב בעיות תקציב אבל הסקר שערכנו הועבר לרשות הטבע והגנים ובעזרתו הם סימנו את מוקדי הצמחים הנדירים בשטח כדי לעקוב אחר התפתחותם ולשמור עליהם בעתיד.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט צפת – סקר גיאופיטים 2012:
פרויקט הצלה ושיקום נופי - כביש 65
פרויקט הרחבת הכביש הקיים מצומת גולני עד צומת כדרים ומצומת כדרים עד עמיעד. אנחנו נכנסנו לשטח בשנת 2010 לפני כניסת הדחפורים והתחלנו בעבודות ההצלה. בשטח היו כמויות אדירות של צמחי בר, בעיקר פקעות ובצלים של רקפות, חצבים, עירית גדולה, נוריות, כלניות, נץ חלב, סחלבים, בן חצב יקינטוני ועוד מינים רבים אחרים.
אספנו את מיני הבר מתוואי הפרויקט ואנו משמרים אותם בשטחים שלנו עד למועד ההשבה לשטחי הפרויקט (שמתוכנן לשנת 2015-16). בנוסף אספנו מיני זרעים רבים כמו: חבלבל כפני, חוטמית זיפנית, נשרן, מיני מרוות, תורמוס, עכנאי ועוד. מהזרעים ייצרנו פלאגים (שתילים קטנים) שישתלו בצידי הכביש בחורף 2015 כחלק מהשיקום הנופי לצד הפקעות והבצלים שכאמור נשמרו בינתיים אצלנו במשק.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט ההצלה והשיקום הנופי של כביש 65:
פרויקט הצלה ושיקום נופי - מנהרות הכרמל
בשנת 2007 החלו לעבוד על מנהרות הכרמל. תוכנית שיקום הנחל הוכנה ע"י האגרונומית מרגלית סוכוי בשיתוף עם האגרונום חנוך בורג. בתוכנית השתתפו וייעצו גם מנחם אסף – מנהל רט"ג בזמנו ודני אלמליח מרשות הטבע והגנים.
בשלב ראשון בוצעו עבודות הצלה במחלף המרכזי של המנהרות בנווה שאנן שם עבר נחל הגיבורים. היה בשטח הנחל כמות עצומה של מיני פקעות שונים וצמחים נדירים מאוד כמו סחלבים רקפות חצבים, שושן צחור, צבעוני הרים כלניות נוריות ועוד הרבה. הוצאנו את המינים ושתלנו אותם אצלנו (בינתיים). תוך כדי עבודה עלה על הפרק בעיית ההכחדה של השושן הצחור. השושן נחשב בדת הנוצרית לצמח שמסמל טוהר ויופי. הצלבנים שהגיעו מאירופה ראו שיש בטבע שושן צחור ורצו שהוא יגדל בגינה שלהם (למה לא?). החלה עקירה מאסיבית של פקעות השושן שהביאה לדילול עד כמעט מחיקה מוחלטת של צמח השושן בכרמל. אגרונום הפרויקט הציע לעשות תרבית ריקמה של שושן צחור כדי לנסות להחזירו לכרמל – מקומו הטבעי. עשינו תרבית לשלוש פקעות של שושן וממנה ייצרנו מעל 2500 פקעות שנשתלו בשטח סודי בכרמל.
בשלב השני של הפרויקט עבדנו בכניסה של מנהרות הכרמל במת"מ שם העתקנו אלפי פקעות של חצבים, נרקיסים ורקפות. כמובן שברגע שהסתיימו העבודות החזרנו אותם לאותו מקום וכיום ניתן לראות אותם פורחים ומאושרים.
בשלב השלישי ביצענו עבודות הצלה של נחל סעדיה שנמצא במחלף האחרון של המנהרות (בצומת הצ'ק פוסט). שם היה מעיין ונחל טבעי של מים נקיים. הנחל עבר בדיוק במקום בו תכננו לסיים את בניית המנהרות. אנחנו העתקנו את כל הנחל ממקומו המקורי למקום חלופי שנמצא 50 מטרים משם. העתקנו קטע באורך של 300 מ' הכולל צמחים ובעלי חיים רבים (שגם אותם "העתקנו").
היו בקטע צמחי מים רבים כמו: גומא, לינפאות (שושנת מים) כחולות וצהובות, ערברבה שעירה, שנית גדולה, יקינטונים ועוד מים רבים אחרים מבחינת בעלי החיים היו שם מינים רבים של דגים, צלופחים, שפמנונים, צפרדעים, צבים, סרטנים, שבלול שחור נדיר מאוד, אמנונים ענקיים ועוד.
העתקת הנחל הצליחה ובנוסף, כשהסתיים הפרויקט החזרנו לנחל ה'חדש' כמות צמחים גדולה פי 10 ממה שהוצאנו משם משום שבזמן שהצמחים 'ישבו' אצלנו הצלחנו להרבות אותם. בשנת 2010 כבר נפתח הכביש לתנועה וניתן לראות את ההצלחה הגדולה של עבודת ההצלה.
לחצו כאן לכתבה אודות שיקום הוואדי ושיקום הנוף באתר מנהרות הכרמל.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט ההצלה והשיקום הנופי של מנהרות הכרמל:
פרויקט הצלה ושיקום נופי - כביש 85
הרחבה של הכביש מצומת כדרים עד צומת עמיעד. ההחלטה להרחיב את הכביש נבעה מהעובדה שכביש זה ידוע במספר תאונות הדרכים הרב לאורכו. לקח זמן רב עד שהחל ביצוע הפרויקט בגלל הקושי שנבע מסוג האדמה המאתגר והגשרים הרבים שנאלצו לתכנן. כשהגענו לשטח לראשונה ראינו שטח בור שכמעט לא דרכה בו רגל אדם ובטח שלא גלגלים של מכונית.
זו בעצם שמורת טבע גדולה, מלאה בחיות טורפות כמו זאבים, תנים וחיות נוספות כמו צבאים, שפני סלע, קיפודים וכו. השטח היה מאתגר מאוד מכיוון שלא הייתה לנו אפשרות להיכנס עם רכב לעומקו ונאלצנו לסחוב את כל הפקעות והצמחים מרחק רב עד הרכב. אנחנו ביצענו בשטח עבודות הצלה עבור רט"ג לפי מפרט וסקר שהם העבירו אלינו. בשטח הצלנו מינים רבים כגון- חצבים, בן חצב יקינטוני, סחלבים, רקפות, נוריות, כלניות, אירוס, סוגים נדירים של שרשרים ועוד מינים נוספים.
המינים ה"סטנדרטים" שהיו בשטח כגון חצבים, עיריות, בן חצב יקינטוני, רקפות ועוד הועתקו לשמורת הטבע 'תל חצור' שנמצאת באזור ציפורי. בהמשך הוקם בתל חצור "גן מקלט" שזה בעצם גן שמקבץ מינים מרחבי צפון הארץ ומטרתו להרבות את אותם ולדאוג שהם לא יכחדו. בנוסף מתקיימים בגן סיורים של קבוצות מבתי ספר וגנים בארץ בהם ניתן ללמוד על המינים הנדירים. כיום, פרויקט כביש 85 נמצא בשלב שיקום נופי של השטח והשבת המינים לאורך צידי הכביש החדש.
אנו גאים להציג אלבום תמונות מפרויקט ההצלה והשיקום הנופי של כביש 85: