fbpx

גינון חסכוני במים

המשבר במשק המים המחייב מצב חירום וחיסכון בשימוש במים, עלול לגרום לכך שתחום הגינון ינזק קשות ואף חלק מהאנשים האוהבים טבע יתייאשו ויחליטו לוותר על גינון. אין ספק כי ישנו צורך לשנות את התפיסה הגינונית המקובלת כיום, למודל גינון שונה בתכלית וחסכוני במים.

אחד מדרכי החיסכון במים החשובות ביותר היא צמצום ההשקייה על ידי שימוש בצמחים הדורשים מעט מים. צמחים העומדים בקטגורייה הזו, אלו צמחי הבר של ארץ ישראל. צמחי הבר שלנו, מותאמים לאקלים המקומי, קשורים לעונות השנה, חלקם רב שנתיים וחלקם חד שנתיים (תלוי במינים הנבחרים), חלקם אף קשורים לנוף אבותינו. על ידי תכנון קפדני והתייעצות עם מומחה לצמחי הבר- ציון סימן טוב, ניתן לשלב צמחי בר בכל גינה פרטית או ציבורית על ידי השקייה מינימלית ומבוקרת מה שיאפשר להמשיך ולקיים גינות פורחות. צמחי הבר מסמלים עבור רובנו קשר להיסטוריה של ארץ ישראל- הם מוזכרים בתנ"ך, מחוברים לנו עם זיכרון נוף ילדותינו הטבעי ומזכירים לנו את עונות השנה והחגים. צמחי בר מתאימים לנוף הארץ, לאקלים ולקרקע ובדרך כלל עמידים למחלות ומזיקים.

מבחינה גננית כדאי להשתמש בצמחי בר מכיוון שכך אנו מעודדים את היווצרותה של מערכת אקולוגית אורבאנית אשר מקיימת יחסי גומלין בין צמחים לבעלי חיים ולסביבה. ישנם צמחים המושכים בעלי חיים מסוימים כגון פיגם מצוי המושך את פרפרי זנב הסנונית הנאה וגדילן וחוח המושכים את ציפור החוחית המלקטת את זרעיהם. במערכת זו חשובה מאד ההתאמה הנופית של צמח הבר לאיזור מוצאו. כאשר אנו שותלים צמח בר במקום לא מתאים לו אנו מפרים את האיזון העדין בגן וגורמים לצמח להתפתח בצורה לקויה ולעיתים אף להתנוון. כמובן שהסיבה המרכזית לשימוש בצמחי הבר בגנים ובגינות הפרטיות היא עמידותם וחוסנם של צמחי הבר לתנאי הארץ הקשים- הם כבר התרגלו לתנאי הקרקע והאקלים, אינם זקוקים להשקיה או דישון מרובים לאחר התבססותם באדמה, ודרישות האחזקה שלהם נמוכות יותר משל צמחי הנוי בגן, דבר המוזיל את עלויות אחזקת הגינה בצורה משמעותית. צמחי הבר נותנים פתרון מצוין במצבים שבהם דרוש צמח לייצוב מדרון וטופוגרפיה מסובכת, לכיסוי שטח באיזורים לא מטופלים ומניעת עשבייה, לערוגה טבעית ולא מושקת ולשילוב החצר הביתית בנוף הקיים, תוך העלמת הפגיעה בתבנית הנוף המקורית.

אך לצדדים החיוביים של שתילת צמחי הבר בגינות הפרטיות ובגנים ישנם גם חסרונות: ישנם אנשים או גננים המעוניינים במופע מידי של פריחה או מופע נאה כל ימות השנה. דבר זה לא ייתכן בצמחי הבר בייחוד כאשר שותלים מיני בר חד שנתיים. בנוסף, חלק ממיני הבר מאופיינים בקוצניות, רעילות, צמיחה איטית, דרישות קרקע מיוחדות ושייכות לאזורים מסויימים בארץ ולא לכלל האזורים. עוד חיסרון שיש לציין הוא שישנם מינים אגרסיביים לצמחי הבר המשתלטים על מינים אחרים ומעלימים אותם לגמרי מהנוף המקובל (כמו חרצית עטורה, ליפיה ותורמוס ההרים).

את צמחי הבר ניתן לרכוש כמעט רק אצלנו בזרעים מציון אשר בכרם מהר"ל. אצלנו בפנסיון ניתן למצוא כמעט את כל המינים וההסברים על מגוון צמחי הבר בארץ מפי המומחה לצמחי הבר- ציון סימן טוב. לאחר שהחלטתם שאתם מעוניינים לשתול ולזרוע צמחי בר בגינתכם לשנות את תפיסתכם לתחזוקת הגינה- במקום לרסס עשבים שוטים בקוטל עשבים כדאי להשתמש בחיפויי קרקע אורגני (כמו שבבי עץ, אדמה מופרת), לנכש אותם ידנית או לכסח את כל השטח בתום עונת הצמיחה בכדי להבטיח שנביטת הצמחים העונתיים והגיאופיטים לא תפגע. בנוסף כדאי להקצות קווי השקיה שונים לקבוצות צמחים שונות (יש לזכור שרוב צמחי הבר אינם אוהבים ואינם זקוקים למים רבים) ולהשקות את צמחי הבר בעיקר בעונת הצמיחה וכמעט לא בעונת התרדמה שהיא לרוב בקיץ- לחלק מצמחי הבר השקיית קיץ קטלנית עבורם ורצוי להימנע ממנה, אך את רוב צמחי הבר כדאי להשקות בשנים הראשונות גם בקיץ בצורה מעטה עד להתבססות ובמקרים של שנה שחונה ועצירת גשמים.

מומלץ לשתול את צמחי הבר בעונת החורף-סתיו (למעט צמחי גדה אותם מומלץ לשתול דווקא בקיץ), להשתמש בקומפוסט או בדשן אורגני אחר ולבצע גיזום בעונה המתאימה לכל צמח. יש להימנע מצפיפות בשתילה, ליצור מרווחים, למנוע הצללת יתר, תמיד עדיף שקרני השמש יהיו מעל הצמחים והשיחים, כמובן שלכל מין ומין יש את דרישותיו שלו לגבי תהליך השתילה והתנאים לבית גידולם הטבעי. באתר תוכלו למצוא את התנאים המועדפים על כל מין באופן אישי.

יש לזכור שככל שנתאים לצמח הבר את התנאים האופטימליים שלו ונדמה את גידולו בטבע ובבר, כך הצמח/פרח ירגיש במקומו ונקבל את מצוי תכונותיו המקסימלי.

כלי נגישות

Powered by - Wemake

Scroll to Top
0
הסל שלך
  • No products in the cart.